T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Baksan Mesleki Eğitim Merkezi

çırak öğrenci başvuru istenen evraklar ve işveren bilgilendirme metni

T.C.

ESKİŞEHİR VALİLİĞİ

Baksan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü

 

Sayın İşveren,

 

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa 6764 sayılı kanunun 48. maddesi ile eklenen geçici 12. Maddesinde "2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18. Madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25. Maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeleri asgari ücretin net tutarının %30'undan az olamaz. Ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte biri,(Mesleki Eğitim Merkezleri Hariç)25.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanununun 53. Maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri beş eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.  Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez." denilmektedir.

6764 sayılı kanunun uygulanmaya başlanması ile birlikte Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 26. Maddesi gereğince devam-devamsızlık konusu özen arz etmektedir. Bu nedenle 18 yaş altı veya 19 yaş üstü fark etmeden grubu açılan dallarda teorik eğitime devam zorunludur. Çırağın teorik eğitimlere olan devamsızlığı yönetmelikte belirtilen sınırları aştığı zaman "Çıraklık Sözleşmesi" tek taraflı olarak Merkez Müdürü tarafından fesih edilecektir ve devlet katkısı ödenmeyecektir.

Bu doğrultuda okulumuzda/kurumumuzda kayıtlı olup işletmenizde staj, beceri eğitimi, tamamlayıcı eğitim vb. uygulamasına katılan öğrenci/aday çırak/çırak adına yatırılacak olan devlet katkısının işletmeniz hesabına yatırılabilmesi için gerekli olan bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. İlişikteki formların doldurulması gerekmektedir.

09.12.2016 tarihinden sonra Mesleki Eğitim Merkezlerine ilk defa kayıt olanlar tüm meslekler için eğitim süresi 4 yıl olmuştur. 3. Yılın sonunda yapılacak sınav ile kalfalık belgesi, 4.Yılın sonunda yapılacak sınavla Ustalık Belgesi alacaklardır. Yeni kayıtlar yıl boyunca açık olup öğrenci kaydı alınabilecektir. Bu süre zarfında kayıt olan öğrencilerin sigortaları Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenecektir.

09.12.2016 tarihinden sonra ilk defa Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olanlar isterler ise Açık Liseden kültür dersleri kredilerini tamamlayarak 4yılsonunda Açık Meslek Lisesi Diploması alabilirler. Devlet Katkısı,

20 kişinin altında personel çalıştıran işletmeler her kayıtlı çırak için net asgari ücretin(Mesleki Eğitim Merkezleri Hariç)%30'unun 2/3 devlet tarafından Mesleki Eğitim Merkezine verecekleri banka hesaplarına takip eden her ayın 25'ine kadar yatırılacaktır. Örnek; 20 kişinin altında işçisi olan kuruluşlar için devlet katkısı 1404x30/100x2/3=280,80 TL. ( her bir çırak ve çırağın devamsızlık yapmadan çalıştığı her ay için yatırılacak ücrettir. 20 ve 20'nin üzerinden işçi çalıştıran işyerleri için ödenecek devlet katkısı 1404x30/100x1/3=140,40 TL. (Her bir çırak için her ay yatırılacak ücrettir. Öğrenci devamsızlık yaptığında ücret düşecektir.)

 

1-      İşletmenizde mesleki eğitim gören, staj yapan ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenci ve/veya çıraklara net asgari ücretin en az %30unu takip eden ayın 10una kadar çırağın banka hesabına yatırılacak olup dekontun bir nüshasının okula/kuruma iletilmek üzere koordinatör öğretmene verilmesi gerekmektedir.

2-      İşletmenizde mesleki eğitim gören, staj yapan ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenci ve/veya çırakların devam devamsızlık durumlarını devlet katkısına esas olmak üzere her ayın sonunda puantaj la okul/kuruma bildirilecektir.

3-      İş kazaları aynı gün içinde SGK' ya ve okula bildirilecektir.

4-      Alınan iş göremezlik ve sağlık raporları aynı gün içinde kuruma bildirilecektir.

5-      Öğrencinin SGK müstahaklık belgesi koordinatör öğretmene teslim edilecektir.

6-      İşletmeler, çırakların İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilgili eğitimlerini vermek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.

7-       

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KAYIT OLACAK ÖĞRENCİDEN İSTENEN EVRAKLAR

 

1.                     ORTAOKUL VE LİSE ARA SINIFTAN GELENLER;

1-Öğrenim Durum Belgesi

2-TRANSKRİPT

3-KALFALIK BELGESİ

AÇIK LİSEDEN GELENLER; TASTİKNAME,

( ASILLARI VE FOTOKOPİSİ )

2.                   NÜFUS  CÜZDANI  FOTOKOPİSİ

3.                   2  ADET BİYOMETRİK FOTOĞRAF

4.                   Sağlık ve fiziki durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir rapor

 

5.                   İşyeri TR-İBAN banka hesap bilgi dekontu

6.                   Pratik eğitiminden sorumlu ustanın;

(USTALIK  ve  USTA ÖĞRETİCİLİK  ) Belgesi  fotokopisi

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.05.2022 - Güncelleme: 12.05.2022 14:44 - Görüntülenme: 1631
  Beğen | 3  kişi beğendi