-Mesleki Eğitim Merkezleri Çıraklık Eğitim Sisteminin Faydaları, Sistemin Amaçları, Sistemin Çıraklara Sağladığı Faydalar, Sözleşmeli Çıraklar Öğrenci Haklarını Sahip Midir, Çırak Çalıştıran İşyerinin Avantajları, Çırak Öğrenci Çalıştırma Koşulları, Çıraklık Sözleşmeli Nedir, Aday Çırak Nedir, Çıraklığa Başlama Yaşı Kaçtır, Sözleşme Yapmadan Çırak Çalıştırılabilir Mi, Kimler Çırak Olabilir Ve Daha Fazlası İçin Yazımızı Okumaya Devam Ediniz.
Soru 1- 3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'ndan Beklenen Faydalar Nelerdir?
-3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun Çıkarılmasında Amaç, Kaliteli Mal Ve Hizmet Üretiminin Ana Girdisi Olan Kalifiye Elemanların Yetiştirilmesine İlişkin Çalışmaları Düzenlemektir.
Soru 2- Çırakların Eğitiminde Amaç Nedir?
-Çırakların Eğitiminde Amaç; Değişik Nedenlerle Örgün Eğitim Sistemi Dışında Kalan Ve İş Yerlerimizde, Gelecekte Kalfa Ve Usta Unvanı İle Çalışacak Veya Kendi İşyerlerini Açacak Gençlerimizin, Kaliteli Mal Ve Hizmet Üretmelerini Sağlamak Üzere Yetiştirmek, Yeteneği Uygun Olanlara Yüksek Öğrenim İmkânı Vermektir.
Soru 3- 3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun Çıraklara Sağladığı Yararlar Nelerdir?
-Kanun Kapsamına Alınan Meslek Dallarında, Sözleşme Yaparak Bu Sözleşmeyi Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlükleri'ne Onaylatan Çıraklar, Kanunun Kendilerine Getirdiği Aşağıdaki İmkânlardan Yararlanırlar;
-Çırakların Sosyal Sigortalar Kurumu İle İlgili Tüm Ödemeleri Bakanlık Bütçesinden Karşılandığından, Kendileri Sosyal Sigortalar Kurumu'nun Tüm Sağlık Hizmetlerinden, İstirahatlı Olmaları Halinde İse Geçici İş Görmezlik Ödeneğinden Yararlanırlar.
-Sözleşmeli Çıraklar, Örgün Eğitime Devam Eden Öğrencilerin Tüm Haklarına Sahiptir (Öğrenci Kartı, Askerlik Tecili Gibi).
-Sözleşmeli Çıraklar Haftanın Bir Günü 8-10 Saat Eğitime Alındıklarından, Düzenli Bir Öğrenim Sistemine Girmektedirler.
-Pratik Eğitimlerini, İşyerinde Yaptıkları Çalışmalarla Tamamlayan Çıraklar, Kalfa Olduktan Sonra Örgün Eğitimdeki Yaşıtları Gibi İş Aramak Zorunda Kalmamaktadırlar.
-Ortaokulu Bitiren Çırakların, Meslek Liselerinin Fark Sınavlarını Vermeleri Halinde Yükseköğrenime Devam Etmeleri Mümkündür.
-Eğitimini Tamamlayarak, Kalfa Ve Usta Olan Çıraklarımızın Aldıkları Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri, Mesleklerindeki Yetişkinlik Düzeyini Belirten Resmi Bir Belge Niteliğindedir.
-Eğitimine Devam Ederek Bir Mesleği Öğrenen Çıraklar; İşsizliğin Ana Nedeni Olan Vasıfsızlık Tehlikesinden Korunabilirler.
-İşyerleri İle Sözleşme Yapan Çıraklar, Hukuki Bir Statü İçine Alınmış Olurlar.
-Çocuk Ve Gençlerimizin Korunması, Toplumun Mutlu Bir Ferdi Olarak Yetişmeleri İçin Yapılan Çalışmalara Yardımcı Olacaktır.